Amatör Telsizcilik Sınavı Çevrim İçi Yapılacak

Amatör telsizci adaylarının merakla beklediği amatör telsizcilik sınavının koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde çevrim içi yapılacağı belirtildi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ile Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında sınava ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

KEGM’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, bu kapsamda amatör telsizcilik sınavına girmek isteyen adaylar, 81 ilde istediği anda e-sınav hizmeti alabilecek. Sınav tarihi ve sınava giriş koşulları hazırlık çalışmalarının tamamlanmasından sonra duyurulacak.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, amatör telsizcilik sınavının 29 Mart 2020 günü yapılmasını planlamıştı. Sınav, koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle 13 Mart 2020 tarih ve 2020/2 sayılı Cumhurbaşkanlığının genelgesiyle ertelenmişti. Sınavın Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda, hastalığın yayılma olasılığını en aza indirmek amacıyla ertelendiği belirtilmişti.

Amatör telsizci, “hiçbir maddi, kişisel veya siyasi çıkar gözetmeden, sadece kendi istek ve çabası ile telsiz iletişim teknikleri alanında kendini yetiştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası amatör telsizcilik faaliyetinde bulunmak isteyen ve amatör telsizcilik belgesine sahip olan gerçek kişi” olarak tanımlanıyor. Amatör telsizcinin sınıfı, yetkileri ve çağrı işaretini belirleyen amatör telsizcilik belgesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nce veriliyor.